Параметри надійного спрацьовування пристроїв захисту асинхронного двигуна приводу вовчка при технологічних перевантаженнях - Груздєв, А. О. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
У процесі експлуатації асинхронних двигунів їх відмови відбуваються, головним чином, з двох причин: пошкодження обмотки статора (85 – 95 % випадків) і пошкодження підшипників (5 – 8 % випадків) [1-3]. У той же час асинхронні двигуни з короткозамкненим ротором, що вийшли з ладу, мають ослаблення перерізу стрижнів обмотки ротора (6,8 % –одного стрижня, 10,5 % – двох стрижнів і 26,3 % – трьох і більше стрижнів) і повітряний зазор, що перевищує своє номінальне значення (68 % двигунів, що вийшли з ладу). На підставі цих даних можна зробити висновок, що пошкодження обмотки статора виникають не тільки внаслідок несправності в самій обмотці, але й через несправності в інших елементах електродвигуна.
Keywords: асинхронний двигун; електродвигун; вовчок