Сортові особливості розвитку батату за вирощування розсади - Береславська, П. О. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Батат (Ipomoea batatas L.) – солодка картопля, або sweetpotatoes, є досить поширеною у сучасному світі культурою. Ця овочева рослина належить до родини В’юнкових (Convolvulaceae). Родиною батату є тропічні райони Центральної й Південної Америки. За обсягами світового виробництва серед інших бульбоплідних рослин батат посідає третє місце (120–130 млн т/рік) після картоплі (330 млн тонн) та маніоки (210 млн тонн). У світі налічується близько 7000 сортів батату. Для північних регіонів України більше придатні ранньостиглі сорти, для Лісостепу – ранньо- та середньостиглі сорти, в степових умовах можна отримати нормальний урожай і пізньостиглих сортів батату. Батат – культура, яка, з одного боку, потребує достатнього забезпечення ґрунту вологою (оптимальна вологість ґрунту має становити 70–85% НВ), з іншого – досить прийнятно витримує посушливі періоди. Вирощування батату без зрошення можливе тільки за достатньої кількості опадів у вегетаційний період, що є на рівні 500–550 мм. Критичними періодами забезпечення рослин вологою є: перша доба після посадки сліпів (живців) і наступні 40 діб (період формування кореневої системи), а також за формування бульб (1–1,5 місяці до збирання). Метою дослідження було – встановлення сортових особливостей розвитку розсади батату. Об’єкт дослідження – 6 сортів батату: Боніта, Бегемот, Маньчжурський, Мускатний, Чарльстон пурпур, Фіолетовий (рис.1). Бульби для вирощування розсади були отримані від садівника-аматора 01.03.2023, висаджені у грунтосуміш для розсади 03.03.2023, слід зазначити, що у сорту Маньчжурський вже були пророслі пагони. Горщики із висадженими бульбами батату весь час перебували при кімнатній температурі, без додаткового освітлення.
Keywords: батат; солодка картопля; вирощування розсади батату