Символи української державності : віртуальна виставка - Ломейко, Наталя Григорівна (Запоріжжя : НБ ТДАТУ, 2025)
В презентації розглядається головні символи української державності – від національних атрибутів, таких як синьо-жовтий прапор, тризуб, гімн та гривня, до духовних і культурних скарбів: Пересопницького Євангелія, «Кобзаря» Тараса Шевченка, «Енеїди» Івана Котляревського, Софійського собору, Києво-Печерської лаври та скіфської пекторалі. Особливе місце займають музичні символи – державний гімн, «Молитва за Україну», «Запорозький марш» і стрілецька пісня «Ой у лузі червона калина», що в різні часи уособлювали прагнення українців до свободи. Автори підкреслюють історичну тяглість української державності від Київської Русі до сучасної незалежної України та роль культурних і духовних надбань у формуванні національної ідентичності.
Keywords: День Незалежності України; тризуб; синьо-жовтий прапор; державний гімн; Конституція України; Конституція Пилипа Орлика; гривня; Пересопницьке Євангеліє; Молитва за Україну; Скіфська пектораль; Десятинна церква; Софійський собор; Києво-Печерська лавра; пам’ятник князю Володимиру; Енеїда Івана Котляревського; Кобзар Тараса Шевченка; Будинок Центральної Ради; Запорозький марш; Ой у лузі червона калина; національна ідентичність; культурна спадщина; духовні символи; боротьба за незалежність