Аналіз та оцінка екологічних обмежень землекористування в Україні (13ГЗД006000000ПЗ) : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 101 Екологія ОПП «Екологія» - Шкарупа, Сергій Володимирович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Раціональне використання земельних ресурсів є однією з ключових умов сталого розвитку держави та збереження навколишнього природного середовища. Земля як основний природний ресурс виконує важливі екологічні, економічні та соціальні функції, тому питання її охорони та обмеження використання з урахуванням екологічних вимог набувають особливої актуальності. В умовах інтенсивного антропогенного навантаження, зміни клімату, деградації ґрунтів та порушення природних ландшафтів екологічні обмеження землекористування виступають одним із найважливіших інструментів забезпечення екологічної безпеки. В Україні проблема екологічних обмежень землекористування загострюється високий рівень розораності території, розвиток ерозійних процесів, забруднення ґрунтів агрохімікатами та промисловими відходами, а також нераціональне планування землекористування. Недотримання або формальний характер встановлених обмежень призводить до зниження родючості земель, погіршення екологічного стану територій та зростання ризиків для здоров’я населення. У зв’язку з цим аналіз і оцінка екологічних обмежень землекористування є необхідною умовою формування ефективної системи управління земельними ресурсами. Метою магістерської роботи є наукове обґрунтування та комплексна оцінка екологічних обмежень землекористування в Україні з метою визначення напрямів їх удосконалення.
Keywords: землекористування; раціональне використання земель; обмедення використання земель