Квантова статистика Фермі-Дірака як важливий елемент сучасної наукової картини світу: методичний аспект - Благодаренко, Людмила Юріївна; Василенко, Сергій Леонідович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У тезах розглянуто методичну схему вивчення квантової статистики Фермі-Дірака у процесі підготовки студентів фізичних спеціальностей. Акцентовано увагу на необхідності подолання формального засвоєння матеріалу шляхом поєднання проблемного навчання та дослідницької діяльності студентів. Показано значення фізичної інтерпретації принципу Паулі, рівня Фермі та функції розподілу для формування цілісного розуміння закономірностей мікросвіту. Обґрунтовано доцільність використання міждисциплінарних зв’язків і сучасних технологічних застосувань квантової статистики для підвищення мотивації студентів до вивчення квантової фізики. /// EN: The theses consider a methodological framework for studying Fermi–Dirac quantum statistics in the training of physics students. Particular attention is paid to overcoming the formal assimilation of the material through the integration of problembased learning, and students’ research activities. The importance of the physical interpretation of the Pauli exclusion principle, the Fermi level, and the distribution function for forming a holistic understanding of the microworld laws is demonstrated. The expediency of using interdisciplinary connections and modern technological applications of quantum statistics to increase students’ motivation for studying quantum physics is substantiated.
Keywords: квантова фізика; квантова статистика Фермі-Дірака; методична схема; проблемне навчання; quantum physics; Fermi–Dirac quantum statistics; methodological scheme; problem-based learning