Розроблення системи краплинного зрошення насаджень яблуні ДПДГ «Мелітопольське» Запорізької області: пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача СВО Магістр - Широкоград, Едуард (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
Для плодових культур, як і для більшості рослин, вода є одним з головних факторів нормального росту, розвитку і плодоношення. У зв’язку з ростом посушливості кліматичних умов у зонах ведення промислового садівництва, інтенсивні сади яблуні можуть давати максимальні врожаї лише в умовах зрошення. Основним засобом зрошення сучасних садів є мікрозрошення, до якого, як відомо, відноситься крапельний полив та мікродощування. Будівництво стаціонарних систем мікрозрошення є досить затратним. Вартість одного гектару такої системи перевищує 50000 грн. Але підтримання водного балансу яблуні на оптимальному рівні впродовж вегетації є необхідним. Сучасна стаціонарна система зрошення [1,2] багаторічних насаджень є складним комплексом, який повинен забезпечити виконання наступних завдань: - забір води з джерела, її підготовку і транспортування до ділянок зрошення; - подачу на ділянки зрошення розрахованої поливної норми в задані терміни ; - рівномірність розподілу води на площі ділянки зрошення; - раціональне використання поливної води і зведення до мінімуму непродуктивних втрат на фільтрацію , випаровування і скиди ; - можливість внесення розчинних добрив та інших хімічних речовин з поливною водою ; - збереження структури ґрунту і запобігання ерозійних процесів; - охорону навколишнього середовища; - високі коефіцієнти земельного використання , корисного використання води і корисної дії системи зрошення.
Keywords: краплинне зрошення; насадження яблуні