Поведінкова економіка самоменеджменту в прийнятті рішень в умовах високої невизначеності - Агєєва, Ірина Вікторівна; Будянський, Вадим Сергійович; Каплін, Сергій Миколайович; Ahieieva, Iryna; Budianskyi, Vadym; Kaplin, Serhiy (Київ : Наукові перспективи, 2025)
UA: У статті досліджено особливості застосування поведінкової економіки до процесу самоменеджменту в умовах високої невизначеності, що характеризується нестабільністю зовнішнього середовища, інформаційною неповнотою та зростанням ризиків. Обґрунтовано актуальність проблеми підвищення ефективності прийняття індивідуальних управлінських рішень з урахуванням когнітивних викривлень та психологічних факторів, які обмежують раціональність поведінки. Самоменеджмент розглянуто як багаторівневу систему організації особистих ресурсів, що може бути вдосконалена через інтеграцію поведінкових підходів і механізмів адаптивного управління. Метою роботи є виявлення впливу когнітивних чинників на процеси самоменеджменту та розроблення концептуальної моделі прийняття рішень, яка поєднує раціональні економічні засади з поведінковими закономірностями. Методологічна основа ґрунтується на міждисциплінарному підході, що охоплює методи поведінкової економіки, теорії прийняття рішень, когнітивної психології та системного аналізу. Використано порівняльний аналіз наукових публікацій, логіко-структурне узагальнення, сценарне моделювання та методи ідентифікації ключових когнітивних викривлень. Отримані результати свідчать, що найбільший вплив на продуктивність самоменеджменту в умовах невизначеності справляють ефект якоря, надмірна самовпевненість, евристика доступності та уникнення втрат. Встановлено, що інтеграція поведінкових механізмів у процеси планування, контролю та оцінювання дає змогу формувати адаптивні стратегії, здатні мінімізувати дію зазначених викривлень. Запропонована модель самоменеджменту ґрунтується на гнучкому плануванні, реалістичному визначенні ризиків, застосуванні інструментів корекції когнітивних помилок та використанні поведінкових стратегій для поліпшення результативності особистих рішень. Поєднання раціональних і поведінкових засад у системі самоменеджменту сприяє підвищенню адаптивності та стійкості індивідуальної діяльності за умов інформаційної неповноти та ризику. Практичне значення наукової роботи полягає в можливості застосування отриманих результатів у сфері особистої ефективності, професійного розвитку, стратегічного планування та психологічної підтримки процесів прийняття рішень. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення прикладних інструментів, що інтегрують поведінкові підходи до індивідуальних та організаційних систем управління. /// EN: The article examines the specific features of applying behavioral economics to self-management processes under high uncertainty, characterized by environmental instability, informational incompleteness, and increasing risks. The relevance of enhancing the effectiveness of individual managerial decision-making is substantiated, with a focus on cognitive biases and psychological factors that limit behavioral rationality. Self-management is conceptualized as a multi-level system of personal resource organization, which can be improved through the integration of behavioral approaches and adaptive management mechanisms. The purpose of the study is to identify the impact of cognitive factors on selfmanagement processes and to develop a conceptual model of decision-making that combines rational economic principles with behavioral patterns. The methodological basis relies on an interdisciplinary approach that integrates the methods of behavioral economics, decision theory, cognitive psychology, and systems analysis. A comparative analysis of scientific publications, logical-structural generalization, scenario modeling, and methods for identifying key cognitive biases were employed. The results demonstrate that the anchor effect, overconfidence, availability heuristic, and loss aversion exert the strongest influence on the effectiveness of selfmanagement under uncertainty. It has been established that the integration of behavioral mechanisms into planning, monitoring, and evaluation processes enables the formation of adaptive strategies capable of minimizing the impact of these biases. The proposed self-management model is based on flexible planning, realistic risk assessment, the application of tools for correcting cognitive errors, and the use of behavioral strategies to enhance the effectiveness of individual decision-making. The combination of rational and behavioral foundations within the selfmanagement system contributes to increasing adaptability and resilience of individual activity under conditions of informational incompleteness and risk. The practical significance of the study lies in the possibility of applying the obtained results in the fields of personal effectiveness, professional development, strategic planning, and psychological support for decision-making processes. Further research should be directed towards the development of applied tools that integrate behavioral approaches into individual and organizational management systems.
Behavioral economics of self-management in decision-making under high uncertainty
Keywords: самоменеджмент; поведінкова економіка; когнітивні викривлення; прийняття рішень; невизначеність; адаптивні стратегії; self-management; behavioral economics; cognitive biases; decision making; uncertainty; adaptive strategies