Адаптація системи оподаткування до викликів воєнного стану - Деменко, Олександр Євгенович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Повномасштабна військова агресія проти України, що розпочалася 24 лютого 2022 року, створила безпрецедентні виклики для національної економіки та фінансової системи. Введення воєнного стану вимагало термінової адаптації податкової політики до нових реалій, коли держава має одночасно забезпечувати достатнє фінансування потреб оборони і підтримувати економічну активність бізнесу. Ця дилема визначає актуальність дослідження механізмів трансформації системи оподаткування в умовах надзвичайних обставин. Упродовж 2022-2025 років українська податкова система зазнала найбільш масштабних змін за всю історію незалежності. За аналізований період було прийнято чотирнадцять нормативноправових актів, що коригували податкове законодавство. Водночас ефективність цих змін залишається недостатньо вивченою, що зумовлює необхідність комплексного аналізу досвіду адаптації фіскальної політики до воєнних викликів.
Keywords: оподаткування; стратегія податкових реформ