Феромоніторинг фруктової смугастої молі (Anarsia lineatella Zell.) на Півдні України. - Юдицька, Ірина Валеріївна; Yudytska, Iryna (Дніпро: ДУ ІЗК НААН, 2023)
Фруктова смугаста міль відноситься до родини (Gelehiidae), ряду лускокрилих або метеликів (Lepidoptera). Даний вид має значне поширення у плодових насадженнях в зоні Півдня України. Головними кормовими культурами для розвитку шкідника є кісточкові, зокрема абрикос, персик, слива, меншою мірою мигдаль, рідко – черешня та вишня. Шкідливість фруктової смугастої молі полягає в тому, що протягом вегетаційного сезону гусениці здатні пошкоджувати молоді незадерев‘янілі пагони, а також зелені і достигаючі плоди, знижуючи кількість і якість отриманого урожаю. При поширенні шкідника у розсадниках відмічається зниження товарної якості саджанців культури. В окремі роки пошкодженість пагонів персика та абрикоса гусеницями фруктової смугастої молі досягала 80 %, сливи – до 30 %, а плодів даних культур – 21–62 %.
Pheromonitoring of the pich twig borer (anarsia lineatella zell.) in southern Ukraine.
Keywords: Anarsia lineatella Zell; моніторинг; фенологія; шкідник; феромонні пастки; персик; pest; monitoring; phenology; pheromone traps; peach