Застосування геопросторових даних у технологіях цифрового сільського господарства ТОВ СП «НІБУЛОН» в Миколаївській області (25ГЗД001000000ПЗ) : пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача ОС «Магістр» : спец. 193 Геодезія та землеустрій ОПП «Геодезія та землеустрій» - Барба, Іван Григорович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
У сучасних умовах трансформації аграрного виробництва в Україні особливого значення набувають цифрові технології, які забезпечують підвищення ефективності управління земельними ресурсами, оптимізацію виробничих процесів та зменшення витрат. Одним із найважливіших напрямів цифровізації аграрного сектору є використання геопросторових даних, що створюють підґрунтя для точного землеробства, геодезичного супроводу виробничих процесів, дистанційного моніторингу посівів та інтегрованого управління земельними ресурсами. Геопросторові дані дозволяють аналізувати стан агроландшафтів, забезпечувати оперативне реагування на зміни у посівах, здійснювати контроль якості польових робіт, проводити моделювання врожайності, формувати карти диференційованого внесення добрив та планувати оптимальні траєкторії роботи техніки. Їх застосування є домінантним елементом у побудові систем точного землеробства, що в сучасних реаліях стає не просто конкурентною перевагою, а критичною необхідністю. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та практичному аналізі застосування геопросторових даних у технологіях цифрового сільського господарства ТОВ СП «НІБУЛОН», а також у визначенні їх ефективності щодо покращення управління земельними ресурсами, оптимізації агротехнологічних процесів і підвищення продуктивності агровиробництва.
Keywords: ТОВ СП «НІБУЛОН»; геопросторові дані; земельні ресурси; оптимізація земельних ресурсів; ГІС; NDVI