Політична діяльність крайових організацій НРУ на Півдні України наприкінці 1980-х – 1991 рр. - Михайлов, В. В.; Mykhailov, V. V. (ЗНУ, 2017)
UK: У статті на основі матеріалів державних обласних архівів, документів з приватних колекцій та періодичних видань розглядається проблематика національно-демократичного відродження України наприкінці 1980-х – 1991 рр. З‘ясовано регіональну специфіку функціонування крайових осередків НРУ на Півдні України. Розкрито основні форми й методи політичної діяльності регіональних організацій Руху, встановлено роль неформалів у процесах українського національно-державного відродження. Визначено внесок південноукраїнських осередків НРУ у розбудову національної державності наприкінці 1980-х – 1991 рр.. EN: In the article on the basis of the state regional archives, documents from private collections and periodicals the problematic of national revival process in the southern Ukraine in the late of 1980‘s – 1991 are considered. The author generalizes the known and introduces into the scientific circulation the new facts, which help to show the role of the People‘s Movement of Ukraine (PMU) regional organizations in the processes of modern state revival. The basic forms and methods of political activities of the PMU regional organizations are revealed. The regional specificity of functioning of the PMU regional organizations in the South of Ukraine during the collapse of the Soviet system in the late of 1980‘s – 1991 is defined. RU: В статье на основе материалов государственных областных архивов, документов из частных коллекций и периодических изданий рассматривается проблематика национально-демократического возрождения Украины в конце 1980-х – 1991 гг.. Определена региональная специфика функционирования региональных центров НДУ на юге Украины. Рассмотрены основные формы и методы политической деятельности региональных организаций НДУ, установлена роль неформалов в процессах украинского национально-государственного возрождения. Определен вклад южноукраинских организаций НДУ в строительстве национального государства в конце 1980-х – 1991 гг.
Political activity of the PMU regional organizations in the South of Ukraine in the late of 1980s -1991.
Политическая деятельность региональных организаций НДУ на Юге Украины в конце 1980-х – 1991 гг.
Keywords: Народний Рух України; політична діяльність; мітинги; виборча кампанія; Південна Україна; People‘s Movement of Ukraine; political activity; rallies; election campaign; South Ukraine; Народное движение Украины; политическая деятельность; митинги; избирательная кампания; Южная Украина