Аналіз роботи біогазових установок - Скляр, Олександр Григорович; Скляр, Александр Григорьевич; Skliar, Oleksandr; Скляр, Радміла Вікторівна; Скляр, Радмила Викторовна; Skliar, Radmila (My University, 2019)
UK: Проаналізувати існуючі конструкції біогазових установок та особливості їх використання. Надати рекомендації щодо застосування різних методів роботи біогазових установок, а також визначити переваги і недоліки. Для аналізу методів роботи біогазових установок використані методи порівняльного й системного аналізів, наукових узагальнень та метод аргументації. Проаналізовано існуючі конструкції біогазових установок із різними методами роботи та отримання біогазу. Обґрунтовані наступні методи: порційний і проточний, повного змішування, метод «пробкового» проштовхування субстрату, одно- та багатоступінчастий методи, на твердих і рідких субстратах. Унаслідок проведеного аналізу наведених методів отримані характеристики їхнього застосування, а також визначені переваги і недоліки. Незважаючи на різноманіття методів роботи біогазових установок, отримали розповсюдження тільки наступні: проточний, змінних резервуарів, проточно-накопичувальний. Переваги таких методів у порівняно невеликих інвестиційних витратах, накопичувальні установки прості в експлуатації та легко контролюються. EN: To analyze the existing designs of biogas plants and especially their use. Provide guidance on the application of different methods of operation of biogas plants, as well as identify the advantages and disadvantages. The methods of comparative and system analysis, scientific generalizations and the method of argumentation were used in the analysis of the methods of operation of biogas plants. Existing designs of biogas plants with different methods of work and production of biogas have been analyzed. The following methods are justified: batch and flow, complete mixing, the method of “cork” pushing the substrate, one- and multi-stage method, on solid and liquid substrates. As a result of the analysis of the above methods the characteristics of their application, as well as the advantages and disadvantages, were obtained. Despite the variety of methods of operation of biogas plants, only the following were distributed: flowing, variable reservoirs, flowcumulative. The advantages of such methods are relatively low investment costs, cumulative installations are easy to operate and easy to control. RU: Проанализировать существующие конструкции биогазовых установок и особенности их использования. Дать рекомендации по применению различных методов работы биогазовых установок, а также определить преимущества и недостатки. При анализе методов работы биогазовых установок использованы методы сравнительного и системного анализов, научных обобщений и метод аргументации. Проанализированы существующие конструкции биогазовых установок с различными методами работы и получения биогаза. Обоснованы следующие методы: порционный и проточный, полного смешивания, метод «пробкового» проталкивания субстрата, одно- и многоступенчатый методы, на твердых и жидких субстратах. В результате проведенного анализа приведенных методов получены характеристики их применения, а также определены преимущества и недостатки. Несмотря на многообразие методов работы биогазовых установок, получили распространение только следующие: проточный, переменных резервуаров, проточно-накопительный. Преимущества таких методов в сравнительно небольших инвестиционных расходах, накопительные установки просты в эксплуатации и легко контролируются.
Analysis of the operation of biogas plants
Анализ работы биогазовых установок
Keywords: біогазова установка; метантенк; методи роботи; субстрат; шлам; анаеробне бродіння; гній; biogas plant; methane tank; working methods; substrate; sludge; anaerobic fermentation; manure; биогазовая установка; методы работы; анаэробное брожение; навоз