Кінетичні закономірності сушіння бішофіту інфрачервоним випромінюванням - Марчевський, Віктор Миколайович; Marchevskyi, Victor; Новохат, Олег Анатолійович; Novokhat, Oleh; Філіпов, Вадим; Filipov, Vadym (Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2025)
UA: Процес сушіння бішофіту є важливим етапом його виробництва, проте потребує значних енерговитрат. У статті описано кінетику процесу сушіння бішофіту інфрачервоним випромінюванням за низько-температурного режиму до 90 °С. Наведено переваги цього методу та можливі труднощі його застосування. Представлено кінетичні закономірності сушіння бішофіту інфрачервоним випромінюванням у межах густи-ни теплового потоку 0,9–1,45 кВт/м2. Описано експериментальну установку. Результати досліджень виконані у вигляді графічних залежностей вологовмісту бішофіту, часу та швидкості сушіння. Запропоновано рів-няння, за яким у межах указаного діапазону густини теплового потоку можна визначити константу сушіння бішофіту. Це дасть змогу попередньо визначити інтенсивність сушіння бішофіту інфрачервоним випроміню-ванням обраним інфрачервоним випромінювачем. /// EN: The drying process of bischofite is a crucial stage in its production but requires significant energy consumption. This study examines the kinetics of bischofite drying using infrared radiation under a low-temperature regime of up to 90 °C. The advantages and potential challenges of this method are discussed. The kinetic regularities of bischofite drying by infrared radiation are presented within a heat flux density range of 0,9–1,45 kW/m². The experimental setup is described in detail. The research results are provided in the form of graphical dependencies of bischofite moisture content, drying time, and drying rate. A mathematical equation is proposed to determine the drying constant within the specified heat flux density range. This approach allows for a preliminary assessment of the drying intensity of bischofite using an infrared emitter of choice.
Kinetic regularities of bischofite drying by infrared radiation
Keywords: бішофіт; мінерал; інфрачервоне сушіння; радіаційне сушіння; випромінювання; кінетика; дегідратація; вологовміст; Bischofite; mineral; infrared drying; radiation drying; radiation; kinetics; dehydration; moisture content