Роль аматорської селекції хурми в Україні - Шкіндер-Барміна, Анна Миколаївна; Балян, Ізольда Валеріївна; Shkinder-Barmina, Anna; Balian, Izolda (Умань : УНУ, 2026)
UA: Хурма (Diospyros spp.) є перспективною субтропічною плодовою культурою, яка останніми роками привертає дедалі більшу увагу українських садівників і науковців. Це зумовлено високою харчовою та біологічною цінністю плодів, стабільним попитом на внутрішньому ринку, а також потенційними можливостями експорту. Плоди хурми характеризуються високим вмістом цукрів, вітамінів, антиоксидантів і біологічно активних речовин, що визначає їх значну дієтичну та лікувально-профілактичну цінність.
Keywords: хурма (Diospyros spp.); аматорська селекція; адаптивний генофонд; інтродукція; міжвидові гібриди; морозостійкість; сортовипробування; локальні форми; плодові культури; селекційний матеріал