Публічні Wi-Fi мережі: захист особистої інформації - Яровий Роман Олександрович; Yaroviy Roman; Подвиженко Артем; Podvyzhenko Artem; Переверзєв Антон; Pereverziev Anton; Левченко Сергій; Levchenko Serhii (Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2025)
UA: Сучасний світ характеризується невпинним зростанням мобільності та потребою в постійному доступі до інформації, що робить публічні Wi-Fi-мережі невід’ємною частиною повсякденного життя міль-йонів людей. Кафе, аеропорти, готелі, громадський транспорт та міські площі пропонують зручний доступ до інтернету, сприяючи продуктивності, комунікації та розвагам. Однак ця цифрова зручність несе в собі зна-чні ризики для безпеки особистої інформації. Публічні мережі, часто недостатньо захищені або взагалі від-криті, стають привабливим полем діяльності для кіберзлочинців. У статті детально проаналізовано основні загрози, з якими стикаються користувачі публічних Wi-Fi: перехоплення незашифрованих даних (сніфінг), атаки типу «людина посередині» (Man-in-the-Middle), створення фальшивих точок доступу (Evil Twin), роз-повсюдження шкідливого програмного забезпечення та фішинг. Розглядаються потенційні наслідки таких атак, включаючи крадіжку облікових даних (логінів, паролів), фінансової інформації (номерів банківських карток, даних онлайн-банкінгу), особистого листування, компрометацію корпоративних даних та репутацій-ні втрати. Наголошується на недостатній обізнаності багатьох користувачів щодо цих ризиків та їх схиль-ності нехтувати базовими правилами безпеки заради зручності. У статті запропоновано комплексний огляд як традиційних, так і новітніх методів захисту персональних даних під час використання публічних Wi-Fi. До класичних рекомендацій відносяться: обов’язкове використання віртуальних приватних мереж (VPN) для шифрування всього трафіку; перевірка автентичності мережі перед підключенням; надання переваги вебсайтам, що використовують протокол HTTPS; вимкнення функції автоматичного підключення до Wi-Fi; своєчасне оновлення операційної системи та програмного забезпечення; використання надійного антиві-русного ПЗ та фаєрволу; вимкнення загального доступу до файлів та принтерів. Особливу увагу приділено новітнім технологіям та підходам, що підвищують рівень безпеки: стандарт WPA3, який пропонує індиві-дуальне шифрування даних навіть у відкритих мережах (через OWE – Opportunistic Wireless Encryption) та покращений захист від атак підбору паролів; технології шифрування DNS-запитів (DNS over HTTPS – DoH, DNS over TLS – DoT), що унеможливлюють перехоплення інформації про відвідувані сайти; сучасні рішення Endpoint Security, що включають проактивний захист та аналіз поведінки; застосування принципів «нульової довіри» (Zero Trust), які вимагають постійної автентифікації та перевірки навіть у межах знайомих мереж. Підкреслено важливість комбінованого підходу, що поєднує технологічні засоби захисту і свідому поведін-ку користувача. Статтю призначено для широкого кола читачів: від пересічних користувачів, які прагнуть убезпечити свої дані, до фахівців із кібербезпеки та адміністраторів мереж, відповідальних за налаштування і підтримку публічних точок доступу. /// EN: The modern world is characterized by relentless growth in mobility and the need for constant access to information, making public Wi-Fi networks an integral part of the daily lives of millions. Cafes, airports, hotels, public transport, and city squares offer convenient internet access, fostering productivity, communication, and entertainment. However, this digital convenience carries significant risks to personal information security. Public networks, often inadequately secured or entirely open, become an attractive field for cybercriminals. This article provides a detailed analysis of the main threats faced by users of public Wi-Fi: interception of unencrypted data (sniffing), Man-in-the-Middle (MitM) attacks, the creation of fake access points (“Evil Twin”), malware distribution, and phishing. It examines the potential consequences of such attacks, including the theft of credentials (logins, passwords), financial information (bank card numbers, online banking data), personal correspondence, compromise of corporate data, and reputational damage. Emphasis is placed on the lack of awareness among many users regarding these risks and their tendency to neglect basic security rules for the sake of convenience. The article offers a comprehensive overview of both traditional and the latest methods for protecting personal data when using public Wi-Fi. Classic recommendations include: mandatory use of Virtual Private Networks (VPNs) to encrypt all traffic; verifying network authenticity before connecting; preferring websites that use the HTTPS protocol; disabling the automatic Wi-Fi connection feature; timely updating of operating systems and software; using reliable antivirus software and firewalls; disabling file and printer sharing. Special attention is paid to the latest technologies and approaches that enhance security levels: the WPA3 standard, which offers individualized data encryption even on open networks (via OWE – Opportunistic Wireless Encryption) and improved protection against password guessing attacks; DNS query encryption technologies (DNS over HTTPS – DoH, DNS over TLS – DoT), which prevent the interception of information about visited sites; modern Endpoint Security solutions that include proactive protection and behavioral analysis; application of Zero Trust principles, requiring constant authentication and verification even within familiar networks. The importance of a combined approach, integrating technological protection means and conscious user behavior, is underscored. The article is intended for a wide audience: from ordinary users seeking to secure their data to cybersecurity specialists and network administrators responsible for configuring and maintaining public access points.
Public Wi-Fi networks: protecting personal information in the age of digital convenience
Keywords: Wi-Fi; кібербезпека; захист персональних даних; VPN; HTTPS; WPA3; DNS over HTTPS; DoH; DNS over TLS; DoT; Man-in-the-Middle; Evil Twin; сніфінг; інформаційна безпека; цифрова гігієна; public Wi-Fi; cybersecurity; personal data protection; sniffing; information security; digital hygiene