Переробка і компостування відновлюваних ресурсів садівництва - Караєв, Олександр Гнатович; Караев, Александр Игнатьевич; Karaiev, Oleksandr; Бондаренко, Лариса Юріївна; Бондаренко, Лариса Юрьевна; Bondarenko, Larysa; Стручаєв, Микола Іванович; Стручаев, Николай Иванович; Struchaiev, Mykola (ФОП Однорог Т. В., 2019)
UK: На даний час утилізацію зрізаних гілок плодового саду здійснюють переважно спалюванням на відкритому повітрі, що призводить до таких експлуатаційних наслідків, як виснаження природних ресурсів і негативних змін у біосфері. Слід зазначити, що шляхом постачання плодової продукції на зовнішній ринок є процедура сертифікації всіх процесів виробництва продукції за стандартом GLOBAL G.A.P. Даним стандартом визначено, що відходи компостують і застосовують для поліпшення ґрунту в садах, а методи компостування мають гарантувати відсутність ризиків для навколишнього середовища. EN: The results of researches to determine the parametersof the collar the application of the collar wood chip composting are given. It is established that the branches should be crushed to a length of 10 mm. This will reduce energy losses and reduce composting time.
Keywords: садівництво; компостування; утилізація зрізаних гілок; fruitproducts; woodchips; composting; certification; energy efficiency