Розвиток суфіксальної словотвірної підсистеми іменників з транспозиційним значенням опредметненої дії (стуктури з суфіксом -к(а)/-івк(а), -овк(а), -нк(а), -ачк(а), -учк(а)) - Максимец, Оксана Николаевна; Maksymets, Oksana; Максимець, Оксана Миколаївна (My University, 2014)
UK: Деривати із загальним словотвірним значенням опредметненої дії становлять значну групу лексики в українській мові. Систему формантів, що беруть участь у творенні таких іменників, складають праслов’янські, власне українські та запозичені суфіксальні морфеми. У статті ми визначаємо лексико-словотвірні групи віддієслівних іменників, які творяться за допомогою суфікса -к(а) та показуємо їх динаміку. EN: Derivatives with a total value of derivative actions as a subject constitute a significant group of vocabulary in the Ukrainian language. Formants system, involved in the creation of such nouns, is primitive Slavonic, properly Ukrainian and borrowed suffix morphemes. In this paper we define the lexical-derivative (word building) groups of verbal nouns that occur with the suffix -k(a) and show their dynamics.
Keywords: словотвір; опредметнена дія; іменник; суфікс; історія; розвиток; word formation; actions as a subject; noun suffix; history and development