Методика оцінки наслідків стихійних лих за даними дистанційного зондування Землі (25ГЗД006000000ПЗ) : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 193 Геодезія та землеустрій ОПП «Геодезія та землеустрій» - Семенюк, Єлизавета Олександрівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2024)
Метою роботи є оцінка наслідків пожеж на території України за даними дистанційного зондування Землі. У ході досліджень було проаналізовано невтішну статистику надзвичайних ситуацій, в тому числі викликаних стихійними лихами на території України. Були визначені ключові чинники збільшення постраждалих з 2021 на 2022 рік, один з ключових – повномасштабне вторгнення російських військ на територію України. Було встановлено, що більшу частину загорянь лісів становить не що інше, як навмисне нищення природних ресурсів, тобто – екоцид. Досліджено основні характеристики дистанційного зондування Землі. А також виявлено, що розвиток ДЗЗ є одним з пріоритетних напрямків космічної діяльності України, зважаючи на нелегку ситуацію. В ході дослідження був проведений огляд комерційних та безкоштовних ресурсів для моніторингу стихійних лих за допомогою знімків з супутників. А також описано можливості даних ресурсів та необхідне програмне забезпечення.
Keywords: геоінформаційні системи; дистанційне зондування Землі; супутниковий знімок; стихійні лиха