Методи та інструментарій діагностики та оцінки стратегій та стратегічних альтернатив аграрних підприємств - Михальчук, Олександр Вячеславович; Макаренко, Петро Миколайович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: У сучасних умовах аграрного бізнесу стратегічне управління є ключовим інструментом для забезпечення конкурентоспроможності та стійкості підприємств. В умовах глобальних економічних змін, пов'язаних з політичними та соціальними викликами, таких як війна в Україні, ефективне стратегічне управління стає ще важливішим. Системи діагностики та оцінки стратегій дозволяють підприємствам адаптуватися до нових умов, визначати альтернативи, що мінімізують ризики, та оптимізувати ресурси для забезпечення стійкості у довгостроковій перспективі. Війна в Україні створює ряд нових викликів для аграрного сектору, таких як порушення логістичних ланцюгів, зміни у попиті на сільськогосподарську продукцію, підвищення вартості енергоносіїв, а також необхідність швидко адаптуватися до нових умов ринку, пов’язаних зі змінами в експортних можливостях. В таких умовах вибір правильних стратегій стає вирішальним для збереження стабільності підприємства, його фінансової стійкості та конкурентоспроможності. Розробка і впровадження стратегій, які орієнтовані на швидку адаптацію до нових реалій, стає необхідністю для аграрних підприємств. Наприклад, стратегія диверсифікації поставок, розширення внутрішнього ринку збуту, оптимізація виробничих витрат, а також використання інноваційних технологій для підвищення ефективності виробництва можуть стати важливими напрямками в умовах змінюваного економічного ландшафту.
Keywords: повоєнний розвиток підприємств в Україні; пошук нових можливостей на внутрішньому ринку; методи оцінки стратегічних альтернатив для адаптації