Моделі змішаного лідерства в управлінні командами на основі даних про організаційну поведінку - Агєєва, Ірина Вікторівна; Костін, Ілля Дмитрович; Храпач, Костянтин Григорович; Ahieieva, Iryna; Kostin, Ilya; Khrapach, Kostiantyn (Toronto, Canada : ISU, 2026)
UA: В умовах інтенсивної цифровізації та мінливості бізнес-середовища особливої актуальності набуває розробка моделей змішаного лідерства на основі даних про організаційну поведінку, що дає змогу забезпечити високу адаптивність та результативність команд у розподілених структурах. Актуальність дослідження зумовлена ускладненням процесу управління командами під час трансформації робочого середовища та поширення гібридних форматів роботи внаслідок пандемії COVID-19. Поєднання очної та дистанційної взаємодії в межах однієї команди створює виклики для координації, контролю результатів діяльності, підтримання мотивації та формування згуртованості. Традиційні моделі лідерства стають менш ефективними, оскільки не враховують варіативність умов праці, індивідуальні потреби співробітників та запит на гнучкість управлінських рішень. Відсутність чітко визначених підходів до поєднання різних стилів лідерства не дає змогу гарантувати психологічну безпеку, довіру та стабільну комунікацію в командах із різним ступенем фізичної присутності. Аналіз зазначених моделей дає змогу визначити механізми поєднання гнучких лідерських стилів, орієнтованих на індивідуальні характеристики членів команди. Це передбачає впровадження інклюзивних підходів до управління, спрямованих на зміцнення довіри, залученості та відповідальності.
Keywords: змішане лідерство; адаптивне лідерство; гібридні команди; організаційна поведінка; управління командами; емоційний інтелект; психологічна безпека; цифрова трансформація; командна ефективність; лідерські компетентності