Звіт про науково-дослідну роботу. Обґрунтування антистресових прийомів у ресурсозберігаючих технологіях вирощування зернових, зернобобових і олійних культур у степовій зоні України - Прісс, Олеся Петрівна; Присс, Олеся Петровна; Priss, Оlesia; Єременко, Оксана Анатоліївна; Еременко, Оксана Анатольевна; Yeremenko, Oksana (ТДАТУ, 2020)
Об’єкт досліджень - процес формування врожайності та якості насіння сільськогосподарських культур. Мета роботи: оптимізувати продукційний процес рослин пшениці озимої, ячменю ярого, гороху, соняшнику і сафлору, щодо реалізації біологічного потенціалу врожайності та якості насіннєвого матеріалу через використання антистресових технологій вирощування. Методи досліджень: У процесі виконання роботи застосовували спеціальні та загальнонаукові методи досліджень. Серед спеціальних методів використовували: 1) польовий метод – встановлення взаємодії об’єкта дослідження з біотичними і абіотичними факторами в умовах досліджуваної зони; 2) лабораторні методи: а) хімічні – визначення хімічного складу вегетативної маси рослин і насіння; б) морфофізіологічні – визначення біометричних параметрів рослини; в) фізичні – визначення показників фізичної якості насіння; г) біохімічні методи – визначення вмісту хлорофілу, каротиноїдів, МДА, жирів, жирних кислот, амінокислот та ін.; 3) статистичні методи: дисперсійний, регресійний, кластерний аналізи – підготовка експериментальних даних до аналізу, визначення вірогідності даних, виявлення залежностей між досліджуваними показниками, математичне обґрунтування моделей агрофітоценозів; 4) порівняльно-розрахунковий – визначення економічної та енергетичної ефективності технологій вирощування.
Keywords: пшениця озима; соняшник; горох посівний; ріпак озимий; регулятор росту рослин; гідротермічні умови; протруйник; мінеральне живлення; фотосинтетична діяльність; ріст та розвиток рослин; урожайність