Обліково-аналітичне забезпечення оплати праці - Барвинська, О. Г. (ТДАТУ імені Дмитра Моторного, 2020)
Конституція України гарантує кожному громадянину право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає, або на яку вільно погоджується. Під працею ми розуміємо процес свідомої доцільної діяльності людей, в якій вони видозмінюють зовнішню природу чи людину, опосередковують, регулюють і контролюють обмін речовин між собою і водночас змінюють власну природу. Процес прикладання праці у нематеріальній сфері має певні особливості: послуги надаються не як річ, а як діяльність, тому ця праця переважно розумова, хоча включає затрати фізичної праці; у нематеріальній сфері переважає жива праця у складі сукупних витрат: на сьогоднішній день видатки на заробітну плату становлять від 60 до 85%; високий рівень кваліфікації працюючих. У таких галузях, як освіта, охорона здоров’я, мистецтво, спеціалістів найвищої кваліфікації близько 50 % загальної чисельності працівників.
Keywords: праця; видатки; заробітна плата; робоча сила; показники звітності; обчислення заробітної плати; контроль; фонд заробітної плати