Основні теорії диспергуванняі гомогенізації молочної емульсії - Самойчук, Кирило Олегович; Самойчук, Кирилл Олегович; Samoichuk, Kyrylo; Дейниченко, Г. В. (Харків: ХДУХТ, 2020)
Основними теоріями гомогенізації дрібнодисперсних емульсій, згідно таких вчених як F. Innings, T. Glawdel, C. Liu, Y. Lu, C. Trägårdh є кавітаційна та турбулентна. При кавітаційному диспергуванні відбувається поступове зменшення впливу кавітації на ступінь диспергування емульсії при багатократній обробці до моменту, коли за рахунок кавітації диспергування зупиняється. Експериментально показано, що мінімальний розмір жирових кульок за рахунок кавітації сягає лише 1,4–2,0 мкм. Завдяки теорії кавітації пояснюється факт, що при появі кавітації істотно змінюється залежність між ступенем гомогенізації та енерговитратами: при тій самій енергії, що підводиться, гомогенізація стає більш ефективною
Keywords: гомогенізація молока; гомогенізації дрібнодисперсних емульсій; кавітаційне диспергування; молочна емульсія