Українська мова за професійним спрямуванням та основи академічного письма: навчальний посібник - Шарова, Тетяна Михайлівна; Sharova, Tetiana; Землянська, Аліна Вікторівна; Zemlianska, Alina (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Навчальний посібник присвячено формуванню культури усного й писемного професійного мовлення, а також розвитку навичок академічного письма у здобувачів вищої освіти. У виданні систематизовано теоретичні відомості та подано практичні завдання з культури фахового спілкування, мовного етикету, публічних виступів, писемної професійної комунікації, роботи з діловими паперами та науковими текстами. Значну увагу приділено таким жанрам академічного письма, як наукова стаття, а також питанням цитування, покликання, редагування й дотримання принципів академічної доброчесності. Посібник орієнтований на комепетентнісний підхід до навчання та спрямований на формування професійно-комунікативної компетентності майбутніх фахівців. Матеріали можуть бути використані під час аудиторної та самостійної роботи здобувачів вищої освіти різних спеціальностей, а також у практиці викладачів закладів вищої освіти.
Keywords: формуванню культури усного й писемного професійного мовлення; академічне письмо; культура фахового спілкування; мовний етикет; публічний виступ