Організація обліку та внутрішнього контролю в холдингових компаніях : кваліфікаційна робота ОС «Магістр» : спец. 071 Облік і оподаткування ОПП «Облік і оподаткування» - Мартинюк, Віталія Богданівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Об’єктом дослідження є система бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю в холдингових компаніях. Предметом дослідження є організаційні, методичні та нормативно-правові аспекти обліку й внутрішнього контролю в холдингових структурах та практичні особливості їх реалізації на прикладі ТОВ «ФЕНІКС ГРУП Д.П.». Мета кваліфікаційної роботи магістра полягає у теоретичному обґрунтуванні та розробці практичних рекомендацій щодо удосконалення організації обліку й внутрішнього контролю в холдингових компаніях на основі сучасних інформаційних технологій і міжнародних стандартів. Методи проведення дослідження. У процесі дослідження використано сукупність загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема: - загальнонаукові методи пізнання (аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія, абстрагування та конкретизація) – для дослідження економічної сутності холдингових компаній, визначення ролі бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю в системі управління корпоративними структурами, узагальнення теоретичних підходів і формування цілісної концепції організації обліково-контрольного процесу; - методи системного аналізу – для дослідження бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю як єдиної інтегрованої інформаційної системи управління холдингом, визначення взаємозв᾽язку між обліковими процедурами, контрольними функціями та управлінськими рішеннями; - методи порівняння та узагальнення – для зіставлення національних та міжнародних підходів до організації обліку, аналізу нормативно-правового забезпечення, а також оцінки діючої практики обліку та внутрішнього контролю на підприємстві; -розрахунково-аналітичні та розрахунково-статистичні методи – для аналізу організаційної структрури бухгалтерської служби ТОВ «ФЕНІКС ГРУП Д.П.», оцінки обсягів документообігу, характеристики облікових процесів, визначення ефективності функціонування системи внутрішнього контролю та обґрунтування напрямів її удосконалення; - методи документування – для дослідження первинних документів, облікових регістрів, внутрішніх регламентів і облікової політики підприємства з метою оцінки інформаційного забезпечення управління та розробки рекомендацій щодо його вдосконалення; - методи логічного узагальнення – для формування висновків за результатами проведеного дослідження та обґрунтування практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності обліку й внутрішнього контролю в холдингових компаніях. Основні результати дослідження (наукові, практичні): 1. Розкрито економічну сутність холдингових компаній та визначено особливості організації обліку й внутрішнього контролю в умовах корпоративних структур. 2. Досліджено нормативно-правове забезпечення бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю в Україні. 3. Проведено аналіз організації бухгалтерського обліку та системи внутрішнього контролю на прикладі ТОВ «ФЕНІКС ГРУП Д.П.». 4. Обґрунтовано напрями автоматизації облікових процесів 5. Розроблено праутичні рекомендації щодо підвищення ефективності обліку та контрольних процедур.
Keywords: внутрішній контроль; холдингова компанія; бухгалтерський облік; консолідвана звітність; облікова політика; автоматизація обліку; інформаційні системи; управлінські рішення; корпоративне управління; фінансовий контроль