Вплив погодних умов на проходження та тривалість фенологічних фаз росту та розвитку олійних культур - Тодорова, Людмила Володимирівна; Тодорова, Людмила Владимировна; Todorova, Liubov; Покопцева, Любов Анатоліївна; Покопцева, Любовь Анатольевна; Pokoptseva, Liudmyla; Єременко, Оксана Анатоліївна; Еременко, Оксана Анатольевна; Yeremenko, Oksana (My University, 2018)
UK: У статті висвітлено результати аналізу агрометеорологічних умов росту і розвитку соняшника, льону олійного та сафлору в зоні Південного Степу України. З’ясовані закономірності впливу гідротермічних факторів умов вирощування на тривалість міжфазних періодів олійних культур. Встановлено, що напочатку вегетації досліджуваних культур на темпи настання фаз розвитку значною мірою впливає кількість атмосферних опадів (коефецієнти кореляції дорівнюють 0,74 – 0,93). В період формування генеративних органів найбільший вплив на рослини спричиняє комплексний гідротермічний фактор ГТК (гідротермічний коефіцієнт), що підтверджується коефіцієнтами кореляції у межах 0,79 – 0,95. EN: The article shows the results of the analysis of agrometeorological conditions for the growth and development of sunflower, oilseed flax and safflower in the South Steppe zone of Ukraine. The regularities of influence of growing conditions hydrothermal factors on the duration of interphase periods of oilseed crops are revealed. It was determined that at the beginning of vegetation period of the studied crops rainfall amount significantly affects the onset rate of the developmental phases (the correlation coefficients are 0.74-0.93). During the formation of generative organs, the complex hydrothermal factor HTC (hydrothermal coefficient) shows the biggest influence, which is confirmed by the correlation coefficients in the range of 0.79-0.95. RU: В статье освещены результаты анализа агрометеорологических условий роста и развития подсолнечника, льна масличного и сафлора в зоне Южной Степи Украины. Выявлены закономерности влияния гидротермических факторов условий выращивания на продолжительность межфазных периодов масличных культур. Установлено, что вначале вегетации исследуемых культур на темпы наступления фаз развития существенно влияет количество атмосферных осадков (коэффициенты корреляции равны 0,74 – 0,93). В период формирования генеративных органов самое большое влияние оказывает комплексный гидротермический фактор ГТК (гидротермический коэффициент), что подтверждается коэффициентами корреляции в пределах 0,79 – 0,95.
Influence of weather conditions on passage and duration of phenological phases of growth and development for oilseed crops
Влияние погодных условий на прохождение и продолжительность фенологических фаз роста и развития масличных культур
Keywords: гідротермічні умови; розвиток рослин; тривалість міжфазного періоду; соняшник; льон олійний; сафлор; гидротермические условия; развитие растений; продолжительность межфазного периода; одсолнечник; лён масличный; hydrothermal conditions; plant development; duration of interphase period; sunflower; oilseed flax; safflower