Вдосконалення технологічної лінії переробки зерна в умовах Запорізького району Запорізької області : кваліфікаційна робота магістра, спеціальність 133 «Галузеве машинобудування» - Чердаклієв, Дмитро Олександрович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У першому розділі здійснено комплексний аналіз поточного стану та перспектив подальшого розвитку переробного підприємства. Зокрема, наведено характеристику його територіального розміщення, проаналізовано сировинну базу та основні напрями виробничої діяльності, а також досліджено купівельний попит споживачів на готову продукцію з урахуванням ринкової кон’юнктури. Другий розділ присвячено технічному переоснащенню технологічної лінії переробного підприємства. Запропоноване дооснащення цеху з виробництва борошна додатковим обладнанням створює умови для розширення асортименту продукції за рахунок випуску круп «Полтавська» та «Артек», що сприяє зростанню прибутковості підприємства та задоволенню потреб населення. У розділі побудовано графік роботи обладнання модернізованої лінії та визначено рівень навантаження на електромережу (Лист 1), а також розроблено проєкт реконструкції виробничого цеху після переоснащення (Лист 2). У третьому розділі опрацьовано організаційно-технічні заходи з монтажу та експлуатації зерноочисного сепаратора (Лист 3). Визначено основні вимоги до встановлення технологічного обладнання у виробничому приміщенні, розроблено послідовність монтажних робіт і наведено правила безпечної експлуатації лущильно-шліфувальної машини (Лист 4). Четвертий розділ присвячено питанням охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях. У ньому проаналізовано чинну нормативно-правову базу з охорони праці, запропоновано організаційні та технічні заходи щодо покращення умов праці, а також підвищення рівня безпеки персоналу в реконструйованому цеху з виробництва круп. У п’ятому розділі виконано економічне обґрунтування запропонованих технічних рішень. Зокрема, визначено обсяги виробництва та витрати на виготовлення круп’яної продукції, розраховано показники рентабельності діяльності підприємства та строк окупності додаткових капіталовкладень у вдосконалену технологічну лінію (Лист 5).
Keywords: круп’яна промисловість; переробне підприємство; технічна модернізація; технологічна лінія виробництва круп; зернопереробка; економічна ефективність; охорона праці