Модернізація обмоток статора асинхронного двигуна - Попова, Ірина Олексіївна; Попова, Ирина Алексеевна; Popova, Iryna; Курашкін, Сергій Федорович; Курашкин, Сергей Федорович; Kurashkin, Serhii (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
Асинхронний електродвигун з к.з. ротором (АД) є найбільш розповсюдженим типом електроприводу. Однак, проблемою їх використання є низький коефіцієнт використання ресурсу (0,6) та завантаження (0,8), а також невідповідність паспортним параметрам після капітального ремонту, результатом чого є зменшення їх коефіцієнту корисної дії (к.к.д.) і, відповідно, збільшення питомої витрати електроенергії. Підвищити ефективність роботи АД можливо за рахунок якості матеріалів, що використовуються при його виробництві, а також оптимізації конструкції. Такий підхід дозволяє підвищити к.к.д. на 1-1,5% для потужних (вище 20 кВт) і на 4-4,5% менш потужних електродвигунів. Вказаний спосіб є актуальним в разі невеликої зміни навантаження, коли відсутня необхідність постійного корегування швидкості обертів при вірно налагоджених параметрах. Значно підвищити ефективність АД можливо за рахунок суміщення обмоток статора, так, зі збереженням вихідних показників двигуна його енергоспоживання суттєво зменшується (до 50%). Завдяки згладженому регулюванню такі двигуни найбільш ефективні при роботі із змінним навантаженням. Через широке використання АД у промисловості і сільському господарстві, такий технічний захід позитивно позначиться на енергоспоживанні країни в цілому
Keywords: асинхронний електродвигун; ротор; електропривод; електродвигун