Опис до патенту на корисну модель № 131544 "Термоелектричний опріснювач" - Стручаєв, Микола Іванович; Стручаев, Николай Иванович; Struchaiev, Mykola; Загорко, Надія Петрівна; Загорко, Надежда Петровна; Zahorko, Nadiia; Заблоцьких, А. Г.; Самойчук, Кирило Олегович; Самойчук, Кирилл Олегович; Samoichuk, Kyrylo; Тарасенко, Віра Григорівна; Тарасенко, Вера Григорьевна; et al. (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2019)
Термоелектричний опріснювач містить ємність мінералізованої води, випарник води, конденсатор водяної пари прісної води, фільтр очищення конденсату прісної води, ємність збору конденсату чистої прісної води. При цьому випарник води розміщено в теплоізольованому об'ємі, виконаному у вигляді геліоколектора з концентратором енергії, в теплоізольованому об'ємі встановлено нагрівач-теплообмінник гарячого спаю термоелектричного перетворювача на основі ефекту Пельтьє, конденсатор водяної пари прісної води розміщено в теплоізольованому об'ємі, в якому встановлено теплообмінник холодного спаю термоелектричного перетворювача на основі ефекту Пельтьє, який має живлення від сонячного фотоелектричного перетворювача через блок розподілу і управління електричного джерела напруги з регулятором температури, у випарнику води встановлено датчик солоності води, сигнал якого подається на електромагнітний клапан зливу концентрованої мінералізованої води.
Keywords: геліотехніка; геліоустановки; опріснювач; нагрів солоної води; мінералізована вода; ефект Пельтьє; випарник води; нагрівач-теплообмінник