Контроль за використанням та охороною земель сільськогосподарського призначення в Україні (25ГЗД002000000ПЗ) : пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача ОС «Бакалавр» : спец. 193 Геодезія та землеустрій ОПП «Геодезія та землеустрій» - Комаров, Владислав Ігорович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Робота присвячена дослідженню системи контролю за використанням та охороною земель сільськогосподарського призначення в Україні. Розглянуто правові, економічні та екологічні аспекти регулювання земельних відносин, а також механізми державного нагляду та моніторингу. Проаналізовано основні проблеми нецільового використання земель, деградації ґрунтів та порушення природоохоронного законодавства. Особлива увага приділена сучасним методам контролю, зокрема застосуванню геоінформаційних систем (ГІС) та даних дистанційного зондування Землі для виявлення порушень та оптимізації управління земельними ресурсами. Результати дослідження можуть бути для вдосконалення системи земельного моніторингу, підвищення ефективності охорони земель і забезпечення сталого розвитку аграрного сектору. Мета роботи: аналіз стану та структури земельного фонду України, виявлення актуальних проблем у сфері контролю за використанням та охороною , а також розробку рекомендацій щодо раціонального, економічно ефективного та екологічно безпечного землекористування.
Keywords: земельні ресурси; землі сільськогосподарського призначення; охорона земель; раціональне землекористування; земельний контроль; деградація ґрунтів; сталий розвиток