Утилізація тепла стічних вод - Абаджян, Єлизавета (Кременець : КОГПА ім. Тараса Шевченка, 2023)
На фоні зростання попиту на енергоресурси, зростання тарифів на них та скорочення запасів традиційних джерел енергії особливого значення набуває питання про енергозбереження. Використання утилізації тепла стічних вод для скорочення витрат на гаряче водопостачання може стати джерелом серйозної економії енергоресурсів у сучасних будівлях. Нагрів води для потреб гарячого водопостачання становить 20 25% від загального споживання енергії в стандартному будинку, і більша частина навантаження посідає підігрів води для прийняття ванни або душу. Вартість гарячої води, як правило, посідає друге місце у графі витрат на послуги ЖКГ у багатоквартирних житлових будинках, поступаючись за вартістю лише витратам, що витрачаються на опалення приміщень. Дослідження показали, що для гігієнічних процедур людині достатньо 1/10 частини води, що використовується в душі. Значить близько 90% теплої води, що підводиться до змішувача душу, зливається в невикористану каналізацію [1-2]. Крім теплої води від душа, свій внесок також роблять пральні та посудомийні машини, що нагрівають воду за допомогою електрики.