Зовнішня торгівля України товарами і послугами та перспективи її розвитку - Краснодєд, Тетяна Леонідівна; Краснодед, Татьяна Леонидовна; Krasnodied, Tetiana (Видавничий дім «Гельветика», 2020)
Сьогодні потреба у вивченні зовнішньоторговельної діяльності України зумовлена тим, що формування її розвинутої ринкової економічної системи потребує інтегрування до світового економічного простору. Це можливо лише за умов створення високоефективного механізму функціонування суб'єктів зовнішньої торгівлі товарами і послугами, а також належної підготовки фахівців у сфері ЗЕД. Перспективність зовнішньої торгівлі України значною мірою залежить від оптимізації структури експортно-імпортних потоків, удосконалення зовнішньоторговельної політики та розвитку імпортозаміщення, тому дослідження основ міжнародної торгівлі та її експортно-імпортних показників по країні є актуальною проблематикою в контексті світової економіки, водночас цікавою тематикою для дослідження. Це положення повною мірою можна віднести до зовнішньої торгівлі України як товарами, так і послугами. У статті проведено детальний експортно-імпортний аналіз зовнішньої торгівлі України по категоріях «товари» та «послуги», у тому числі по країнах СНД та ЄС. Визначено головних країн –партнерів України у сфері торгівлі, досліджено товарну та послугову структуру експорту та імпорту, виявлено влив регіонального чиннику на загальнодержавні показники. На основі цього окреслено потенційні перспективи розвитку зовнішньої торгівлі України та спрогнозовано окремі показники експорту-імпорту товарів і послуг.
Keywords: інтегрування; експортно- імпортні потоки; імпортозаміщення; міжнародна економіка; зовнішня торгівля; світовий ринок товарів та послуг