Аналіз роботи насосів, що використовуються в біогазових установках - Скляр, Олександр Григорович; Скляр, Александр Григорьевич; Skliar, Oleksandr; Скляр, Радміла Вікторівна; Скляр, Радмила Викторовна; Skliar, Radmila (My University, 2019)
UK: Проаналізувати роботу насосів та особливості їх використання в біогазових установках. Надати рекомендації щодо застосування різних типів насосів, їхні переваги і недоліки, особливості технічного обслуговування. Для аналізу різних типів насосів використані методи системного й порівняльного аналізів, наукових узагальнень та метод аргументації. Проаналізовані існуючі конструкції насосів для перекачування гною (субстрату). Наведено порівняльну характеристику насосів, що найбільш часто використовуються в біогазових установках: відцентрового, ексцентрикового шнекового та роторно-поршневого. Унаслідок проведеного аналізу отримані характеристики їх застосування, переваги і недоліки, варіанти конструкцій та особливості технічного обслуговування. Вибір відповідних за потужністю і характеристиками насосів значною мірою залежить від використовуваних субстратів, їхнього ступеня підготовки і/або вмісту сухої речовини. Аналіз існуючих конструкцій показав, що застосування плунжерних насосів (особливо, роторних) має багато переваг, порівнюючи з відцентровими: можливість роботи з в’язкими субстратами, самовсмоктувальні та більш стабільні до тиску, підходять для дозування субстрату, зручні в технічному обслуговуванні. EN: Analyze the operation of pumps when used in biogas plants and the features of their use. Provide guidance on the use of different types of pumps, their advantages and disadvantages, and features of maintenance. In the analysis of different types of pumps the methods of system and comparative analysis, scientific generalizations and method of argumentation are used. The article analyzes existing pump designs for pumping manure (substrate). The comparative characteristics of the following pumps, which are most commonly used in biogas plants, are given: centrifugal, eccentric auger and rotary piston. As a result of the analysis the characteristics of their application, advantages and disadvantages, variants of structures and features of maintenance were obtained.The choice of suitable pumps according to the capacity and characteristics dependslargely on the substrates used, their degree ofpreparation and/or dry matter content. An analysis of existing designs has shown that the use of plunger pumps (especially rotary ones) has many advantages over centrifugal ones: the ability to work with viscous substrates, self-priming and more pressure stable, suitable for substrate dosing, easy to maintain. RU: Проанализировать работу насосов и особенности их использования в биогазовых установках. Дать рекомендации по применению различных типов насосов, их преимущества и недостатки, особенности технического обслуживания. При анализе различных типов насосов использованы методы системного и сравнительного анализов, научных обобщений и метод аргументации. Проанализированы существующие конструкции насосов для перекачки навоза (субстрата). Приведена сравнительная характеристика насосов, которые наиболее часто используются в биогазовых установках: центробежного, эксцентрикового шнекового и роторно-поршневого. В результате проведенного анализа получены характеристики их применения, преимущества и недостатки, варианты конструкций и особенности технического обслуживания. Выбор подходящих по мощности и характеристикам насосов в значительной степени зависит от используемых субстратов, их степени подготовки и/или содержания сухого вещества. Анализ существующих конструкций показал, что применение плунжерных насосов (особенно, роторных) имеет много преимуществ по сравнению с центробежными: возможность работы с вязкими субстратами, самовсасывающие и более стабильны к давлению, подходят для дозирования субстрата, удобны в техническом обслуживании.
Analysis of the pumps operation when used in biogas plants
Анализ работы насосов в использовании на биогазовых установках
Keywords: насос; біогазова установка; метантенк; субстрат; шлам; суха речовина; гній; pump; biogas plant; methane tank; substrate; sludge; dry matter; manure; биогазовая установка; сухое вещество; навоз