Державне регулювання публічних закупівель в Україні: проблеми та напрями вдосконалення : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 281 Публічне управління та адміністрування ОПП «Публічне управління та адміністрування» - Сулейманова, Е. Е. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Публічні закупівлі є одним із ключових інструментів реалізації державної економічної та соціальної політики, оскільки через них забезпечується перерозподіл значних обсягів бюджетних ресурсів і задоволення суспільно важливих потреб. В Україні обсяги публічних закупівель становлять істотну частку валового внутрішнього продукту та охоплюють значну частину видатків державного бюджету, що об’єктивно зумовлює їхній вагомий вплив на стан публічних фінансів і соціально-економічний розвиток держави. Особливо відчутною є роль публічних закупівель у сфері охорони здоров’я, де через закупівельні процедури акумулюється значна частка бюджетних коштів, спрямованих на фінансування медичних програм, закупівлю лікарських засобів, медичних виробів і обладнання, від яких безпосередньо залежить доступність та якість медичної допомоги населенню.
Keywords: обсяги публічних закупівель; бюджетні ресурси