Дослідження похибки апроксимації кривих на основі рядів за ортонормованим базисом та способів їх зменшення - Алієва, А. Р.; Малкіна, Віра Михайлівна; Малкина, Вера Михайловна; Malkina, Vira; Строкань, Оксана Вікторівна; Строкань, Оксана Викторовна; Strokan, Oksana (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
Актуальною є задача апроксимації функцій, наприклад у вигляді поліному розкладання за спеціальними функціями (які називають базисними) і мають особисту властивість-ортонормованість. Такі апроксимаційні поліноми називають полінома типу Фур’є. Під час визначення коефіцієнтів у розкладанні за базисом завдяки ортонормованості базисних функцій можна запобігти розв’язанню систем рівнянь, що збільшують точність обчислень і дозволяє побудувати апроксимуючі поліноми досить високих ступенів
Keywords: апроксимації функцій; ортонормованість; точність обчислень; вирішення задач геометричного моделювання; побудова геометричної моделі заданого виду