Розвиток внутрішнього маркетингу підприємств сфери послуг - Шквиря, Наталя Олександрівна; Shkvyria, Natalia (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
З розвитком маркетингу в ринкових відносинах у бізнесу виникають нові проблеми та завдання. Роботодавці стикаються з проблемою утримання кадрів, формуванням ефективної системи мотивації, текучістю персоналу, внутрішніми конфліктами, пов’язаними зі змінами на підприємствах. Рішенням цих питань може бути впровадження системи внутрішньоорганізаційного маркетингу на підприємстві [4]. Багато підприємств не задумуються про користь цієї системи і цінність персоналу. В сучасному світі особливо актуально приділяти увагу людським ресурсам, бачити їх потенціал для росту та розвитку підприємства, оскільки внутрішнє середовище фірми може стати джерелом конкурентних переваг.
Keywords: маркетинг; сфера послуг; внутрішньоорганізаційний маркетинг