Удосконалення і розробка наукових основ підвищення експлуатаційної ефективності гідроприводів мехатронних систем сучасної самохідної техніки (остаточний) : Звіт про НДР, № держреєстрації 0121U109974 - Панченко, Анатолій Іванович; Волошина, Анжела Анатоліївна; Кюрчев, Сергій Володимирович; Кюрчев, Володимир Миколайович; Тітова, Олена Анатоліївна; Холод, Ігор Михайлович; Панченко, Ігор Анатолійович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
Об'єкт дослідження – гідравлічні, гідродинамічні та механічні процеси взаємодії потоку робочої рідини з елементами планетарного гідромотора, працюючого у складі гідроприводу мехатронної системи самохідної техніки, що впливають на зміну його вихідних характеристик. Мета дослідження – поліпшення вихідних характеристик планетарних гідромоторів, які працюють у складі гідроприводів мехатронних систем самохідної техніки шляхом дослідження робочих процесів, що відбуваються у системі роторів та розподільному блоці шляхом розробки та впровадження комплексних заходів щодо моделювання, проектування, виготовлення та експлуатації планетарних гідромоторів. Методів дослідження – методи розрахунку, проектування та моделювання робочих процесів, що відбуваються планетарних гідромашинах для приводу активних робочих органів та ходових систем самохідної техніки, з урахуванням умов її експлуатації, оброблення та аналіз отриманих результатів В результаті проведених досліджень визначено вплив конструктивних особливостей системи роторів та розподільного блоку серійного та модернізованого гідромоторів на динамічні характеристики гідроприводу мехатронної системи при експлуатації самохідної техніки, розроблено засоби та пристрої для контроля точності виготовлення деталей та вузлів планетарного гідромотору, розроблено експериментальний стенд для випробувань планетарних гідромоторів та проведення порівняльних експериментальних досліджень серійного і модернізованого гідромоторів. Встановлено, що розроблена математична модель адекватно описує досліджувані процеси з ймовірністю α = 0,95. Отже, всі результати, отримані при моделюванні процесів, що відбуваються в мехатронній системі з планетарним гідромотором, достовірні, а сама модель може бути рекомендована для дослідження гідравлічних систем та їх елементів. Результати виконаних досліджень можуть бути використані при розвитку наукових основ проектування планетарних гідромашин для приводу активних робочих органів та ходових систем самохідної техніки.
Keywords: мехатронна система; гідравлічний привод; планетарний гідромотор; система роторів; розподільний блок; адекватність; багатокритеріальна оптимізація; режим експлуатації; вихідні характеристики