Участь роботодавців у підвищення якості підготовки випускників закладів вищої освіти - Скляр, Радміла Вікторівна; Скляр, Радмила Викторовна; Skliar, Radmila (ТДАТУ, 2021)
UK : Підвищення якості підготовки професійних кадрів відповідно до потреб сучасного ринку праці вимагає вдосконалення взаємодії закладів вищої освіти і роботодавців. У статті розглядаються можливості соціального партнерства «ЗВО-підприємство» в процесі формування обов’язкових компетентностей майбутніх випускників при реалізації освітніх програм. У статті описані найбільш поширені напрямки спільної діяльності ТДАТУ і роботодавців. Визначено, що ефективність взаємодії Університету і роботодавців значно зростає, якщо діє механізм перекладу партнерів-роботодавців з позиції сторонніх спостерігачів і споживачів освітніх послуг в позицію зацікавлених учасників освітніх та інноваційних процесів, що всіляко сприяють оволодінню здобувачами комплексом важливих для майбутньої професійної діяльності компетенцій. EN : Improving the quality of training in accordance with the needs of the modern labor market requires improving the interaction of higher education institutions and employers. The article considers the possibilities of social partnership «ZVO-enterprise» in the process of formation of mandatory competencies of future graduates in the implementation of educational programs. The article describes the most common areas of joint activities of TSATU and employers. It is determined that the effectiveness of cooperation between the University and employers increases significantly if there is a mechanism for transferring partners-employers from the position of outside observers and consumers of educational services to the position of interested participants in educational and innovative processes.
Participation of employers in improving the quality training of graduates of higher education institutions
Keywords: якість; роботодавці; заклад вищої освіти; здобувач вищої освіти; компетентність; компетенція; опитування; quality; employers; institution of higher education; applicant for higher education; competence; survey