Жінки на війні: українські берегині, українські героїні : тематична бесіда з мультимедійним супроводом - Білоцька, Ольга Миколаївна; Ломейко, Наталя Григорівна (Запоріжжя: НБ ТДАТУ, 2026)
Ми звикли вважати, що війна суто чоловіча справа, адже жінок було завжди важко уявити з автоматом в руках чи гранатою, але війна внесла свої корективи, і вони за власним бажанням вирушили на захист своєї Батьківщини. Жінка на війні…тривалий час жінки не мали права офіційно обіймати бойові посади. Тобто, виконувати роботу снайперів, гранатометниць, кулеметниць, а офіційно вважилися кухарями, банщицями, у найкращому разі санітарками. Проте такі рішення були переглянуті. Українська жінка - мати, берегиня, але і воїн. Так було раніше, так є сьогодні – це про те, як, перемагаючи біль і страх, шукати сенси там, де їх інколи неможливо знайти, підніматися і йти далі. Для того щоб жіноче обличчя війни одного дня стало жіночим обличчям перемоги.
Keywords: жінки в УСС; Легіон Українських Січових Стрільців; жінки в УПА; жінки у війську Української Народної Республіки (УНР); дівчата під Крутами; героїні ОУН і УПА; українки у німецько- радянській війні; жінки в російсько-українській війні