Фізичні основи впливу електромагнітного поля надвисокої частоти на біологічні об'єкти - Тимко, С. О.; Кобалдов, Ю. К.; Лобода, Олександр Іванович; Лобода, Александр Иванович; Loboda, Oleksandr (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
Основну роль у механізмах взаємодії ЕМП НВЧ із біологічними тканинами на молекулярному рівні відіграють коливання іонів та обертання молекул води, які зрештою призводять до нагрівання тканини. Частина води в ній перебуває у зв’язаному стані з білками (0,3...0,4 г води на і г білка). При вмісті білка приблизно 25 % від ваги тканини кількість зв’язаної води становить приблизно 10 % від її загальної кількості. Однак деякі тканини містять значно більше зв’язаної води, наприклад тканина кришталика ока, в якій близько 20 % зв’язаної води
Keywords: електромагнітне поле; біологічні об'єкти; коливання іонів; обертання молекул води