Особливості формування інституційного середовища національного туристичного бізнесу - Збарський, Василь; Кальченко, Сергій Володимирович; Газуда, Сергій; Kalchenko, Serhii (Ужгород : 2021, 2021)
UA: Забезпечення ефективного функціонування національної сфери рекреаційних послуг нині стає важливим напрямом внутрішньої економічної політики. Його діяльність не тільки є одним із завдань регіональних програм соціально-економічного розвитку, які презентуються відповідними державними інститутами. Туристичний бізнес являє собою індикатор статусу країни, є показником її відповідності соціальним стандартам ЄС. Разом із цим забезпечення ефективного функціонування сфери надання рекреаційних послуг за сучасних умов потребує належного інституційного забезпечення. У статті проаналізовано теоретичні аспекти розвитку туристичної галузі на засадах інституційного підходу. Обґрунтовано об’єктивну природу попиту населення на рекреаційні послуги як форми задоволення потреби в забезпеченні здорового способу життя. Висвітлено особливості генезису туристич ного бізнесу та його взаємопов’язаності із загальними векторами еволюційного розвитку європейської цивілізації. Проаналізовано сучасні проблеми розвитку туристичної галузі та форми їхнього вирішення у провідних країнах світу. EN: The issue of ensuring the effective functioning of the national sphere of recreational services is now becoming an important area of domestic economic policy. Ensuring the activities of this industry is not only one of the tasks of regional programs of socio-economic development, which are presented by relevant state institutions. The tour ism business is an indicator of the country’s status, an indicator of its compliance with EU social standards. At the same time, ensuring the effective functioning of the sphere of providing recreational services in modern conditions requires proper institutional support. The article analyzes the theoretical aspects of the development of the tourism industry on the basis of the institutional approach. The objective nature of the popula tion’s demand for recreational services as a form of meeting the need to ensure a healthy lifestyle is substantiated. The peculiarities of the genesis of the tourism business and its interconnection with the general vectors of the evolutionary development of European civilization are highlighted. Modern problems of tourism industry development and forms of their solution in the leading countries of the world are analyzed.
Keywords: рекреаційна діяльність; інститут; туризм; інституція; сталий розвиток; recreational activities; institute; tourism; institution; sustainable development