Дослідження варіантів когенерації при перетворенні теплової енергії - Сєріков, Володимир Іванович; Дереглазова, Наталія Миколаївна; Волошан, Вікторія Григорівна; Марштупа, Костянтин; Сущенко, Анна; Марштупа, Вероніка (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: Проведено комплексний аналіз процесів когенерації, що базується на поєднанні термоелектричних перетворювачів та систем концентрації сонячного випромінювання. Основну увагу приділено експериментальному підтвердженню можливості керування тепловими потоками через зміну електричного навантаження термоелемента. Запропоновано концепцію використання температурного градієнта перекачуваного теплоносія для стабільної генерації електроенергії в автономних системах. /// EN: A comprehensive analysis of cogeneration processes based on the combination of thermoelectric converters and solar radiation concentration systems has been conducted. Primary focus is placed on the experimental confirmation of the possibility of controlling heat flows by varying the electrical load of the thermoelement. The concept of utilizing the temperature gradient of the pumped coolant for stable electricity generation in autonomous systems is proposed.
Keywords: когенерація; термоелектричний генератор (ТЕГ); сонячний концентратор; активний тепловий клапан; керований тепловий опір; гібридні енергосистеми; cogeneration; thermoelectric generator (TEG); solar concentrator; active thermal valve; controlled thermal resistance; hybrid energy systems