Підвищення рівня візуальної грамотності здобувачів вищої освіти у курсі ESP - Зайцева, Наталя Володимирівна; Zaitseva, Natalia; Симоненко, Світлана Вікторівна; Symonenko, Svitlana; Супрун, Олена Миколаївна; Suprun, Olena (My University, 2022)
UA: У представленій статті проаналізовано стратегії ефективного навчання здобувачів немов них спеціальностей опрацювання візуалізованих навчальних матеріалів англійською мовою у курсі іноземної мови за професійним спрямуванням. Акцентовано увагу на тому, що максимально ефек тивному використанню засобів візуалізації в освітньому процесі передує ґрунтовна підготовка викладача (визначення форм візуалізації та аспектів навчальної дисципліни, здійснення візуалізації, навчання здобувачів освіти ефективній візуалізації матеріалу, формування та розвиток навичок використання відповідного вокабуляру для вільного усного та письмового опису наданих засобів візуалізації). Розглянуто два аспекти формування навичок візуалізації у курсі іноземної мови за про фесійним спрямуванням – роботу під керівництвом та за менторства викладача англійської мови, а також самостійну роботу здобувачів вищої освіти над візуалізацією похідного або власного кон тенту. Окреслено етапи навчання створення засобів візуалізації та застосування наочних засобів на етапах навчальної діяльності у рамках практичного заняття (прелімінарний, коопераційний та рефлексійний). Наголошено, що візуалізація досягнених окремими здобувачами освіти або групами навчальних результатів є критично важливою. Представлено досвід формування навичок самостій ного створення студентами засобів візуалізації змісту (зокрема, в аспектах самостійної та наукової роботи здобувачів вищої освіти). Відмічено, що для розвитку навичок візуалізації здобувачів освіти найважливішими є досвід та практика, а також оновлення знання сучасних тенденцій у ілюструванні та презентуванні. Підкреслено, що передумовами ефективної навчальної діяльності з опорою на візу алізовані засоби навчання є баланс у навчальній діяльності на занятті та в аспектах самостійної та наукової роботи між усіма форматами іншомовленнєвої інформації (текстовий, візуалізований, мультимедійний) та висока мотивація здобувачів вищої освіти. /// EN: The presented article analyses the strategies of the effective processing of visualized educational materials for students of non-linguistic majors while studying English for Specific Purposes. It is highlighted that the most effective use of visualization tools in the educational process is preceded by a thorough teacher preparation (determination of visualization forms and educational discipline aspects, implementation of visualization, effective material visualization, formation and development of skills in using the appropriate vocabulary for fluent. Two aspects of the formation of visualization skills in the English for Specific Purposes course are considered – studying under the guidance and mentorship of the English teacher, as well as the students’ independent work on the visualization of the derivative content or their own content. The teaching stages of the visualization tools creation and the visual tools application during educational activities as part of practical lessons (preliminary, cooperative and reflective) are outlined. It is accentuated that the visualization of educational results achieved by individual students or groups is of crucial importance. The experience of forming the skills of independent creation of content visualization tools by students is presented (in particular, in the aspects of independent and scientific work of students). It is noted that for the development of visualization skills their experience and practical activity, as well as updating knowledge of modern trends in illustration and presentation are the most important aspects. It is emphasized that the prerequisites for effective educational activities based on visual learning tools are the balance in educational activities in class and in aspects of independent and scientific work between all foreign language information formats (textual, visualized, multimedia formats) and high motivation of students.
Enhancing students’ visual literacy in the ESP university course
Keywords: візуалізація; наочність; англійська мова за професійним спрямуванням; іншомовленнєва діяльність; візуальна грамотність; visualization; visual aids; English for Specific Purposes; foreign language activity; visual literacy