Формування маркетингового механізму організації харчування дітей у закладах загальної середньої освіти : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук - Коноваленко, Анастасія Сергіївна; Konovalenko, Anastasiia (Мелітополь : ТДАТУ, 2021)
UA: Дисертацію присвячено розробці теоретико-методологічних і практичних засад формування маркетингового механізму організації харчування дітей у закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО). Обґрунтовано роль маркетингу як інструменту забезпечення ефективної організації харчування дітей, визначено зміст маркетингових принципів та функціональне розмежування інституційного й маркетингового механізмів залежно від стану організації харчування у ЗЗСО. Розкрито сутність категорії «маркетинговий механізм» як керованої системи взаємодії суб’єктів маркетингу, що використовують комплекс важелів та інструментів для досягнення цільового результату. Визначено концептуальні підходи до його формування: механістичний, системний, процесний, мотиваційний та адаптаційний. У роботі досліджено маркетингове середовище ринку продуктів і послуг харчування дітей шкільного віку, обґрунтовано методику аналізу зовнішніх та внутрішніх чинників розвитку ринку. Запропоновано модифікований PEСST-аналіз, метод багатокритеріальної оцінки та АВС-аналіз для визначення перспективних напрямів удосконалення організації харчування дітей у ЗЗСО. Особливу увагу приділено дослідженню моделі споживчої поведінки дітей шкільного віку, процесу їх споживчої соціалізації та впливу соціального оточення. Розроблено модель CNSA для оцінювання впливу референтних груп на споживчу поведінку дітей, а також матрицю «Джерело–орієнтир мотивації» для аналізу мотиваційного поля учнів. Запропоновано систему індикаторів оцінки ефективності організації харчування дітей у ЗЗСО та методологічну модель SPICI, що базується на досягненні триєдиної мети: задоволення потреб споживачів, забезпечення економічної ефективності та відповідності інтересам суспільства. У дисертації розроблено концептуальну модель маркетингового механізму організації харчування дітей у ЗЗСО як багаторівневої системи взаємодії суб’єктів маркетингу. Доведено, що впровадження маркетингового механізму сприяє підвищенню ефективності організації харчування, рівня лояльності споживачів, фінансової автономії ЗЗСО та формуванню здорової моделі споживчої поведінки дітей.
Keywords: ринок продуктів та послуг харчування; маркетинговий механізм; організація харчування; заклади загальної середньої освіти; суб’єкти маркетингу; поведінка споживача; маркетинг; шкільна їдальня