Про класифiкацiю шестеренних масляних насосiв двигунiв внутрішнього згоряння нa базi cпiввiдношення розмipiв шестерень - Стефановський, Олексій Борисович; Стефановский, Алексей Борисович; Stefanovskyi, Oleksii; Болтянський, Олег Володимирович; Болтянский, Олег Владимирович; Boltianskyi, Oleh (My University, 2021)
Отримано класифікацію шестерінчастих МН із зовнішнім зачепленням, встановлених в системах змащення ДВС різного призначення, на базі співвідношення ширини і зовнішнього діаметра робочих шестерень. Залежно від величини відношення цих розмірів b/dex, виконані конструкції цих МН можна розділити на «плоскі», «нормальні» і «довгі», причому для «нормальних» МН безрозмірна функція зазначених розмірів βb/d в середньому близька до 1,424, а для «плоских» і «довгих» МН вона істотно залежить від відношення b/dex.
Keywords: масляний насос; двигун внутрішнього згоряння; розмір шестерень; дизель; косозубі шестерні