Evaluation of the effectiveness of pre-cooling technologies of cherry and sour pearl fruits in respect of the control of epiphytic microflora - Іванова, Ірина Євгенівна; Тимощук, Тетяна Миколаївна; Сердюк, Марина Єгорівна; Плотницька, Наталія Михайлівна; Ivanova, Іryna; Tymoshchuk, Tetiana; Serdyuk, Marina; Plotnytska, Nataliia (Kyiv : Ukrainian Science Hub Publishing House, 2026)
EN: Sweet and sour cherries are non-climacteric fruits characterized by rapid spoilage, which complicates their storage and transportation within the supply chain. The high intensity of respiratory processes in these fruits leads to a quick decline in quality and significantly limits their shelf life in fresh form. Therefore, minimizing postharvest losses of these fruits remains an urgent challenge. Research efforts are focused on extending the storage period of sweet and sour cherries, preserving their consumer qualities, and reducing microbial contamination on fruit surfaces. The aim of this study was to evaluate the effect of different pre-cooling methods on the development of epiphytic microflora of sweet and sour cherry fruits to preserve raw material quality and identify the most effective technological approach. The study analyzed the influence of slow air cooling (SAC), intensive air cooling (IAC), hydro-cooling (HC), and a combined method (CM) of pre-cooling on the microbiological quality of fruit raw materials. It was established that the choice of pre-cooling method significantly affected the intensity of epiphytic microflora development, particularly bacterial and fungal communities, during storage. The combined pre-cooling method provided the most effective suppression of micromycetes. After 30 days of storage, the number of fungi and bacteria on the fruit surfaces decreased by 2.0–4.0 times compared to the initial levels. The use of the combined method effectively inhibited microbial growth and prolonged the preservation of fruit quality. The practical results of this research can be applied in postharvest handling and storage enterprises, in the production of frozen raw materials and semi-finished products, as well as in the development of technological regulations aimed at minimizing microbiological spoilage. /// UA: Черешня та вишня належать до неклімактеричних фруктів, які характеризуються швидким псуванням, що ускладнює їхнє зберігання та транспортування в ланцюгу постачання до споживачів. Висока інтенсивність дихальних процесів у цих плодах спричиняє швидке погіршення якості та значно обмежує термін їхньої реалізації у свіжому вигляді. У зв’язку з цим постає актуальна проблема мінімізації післязбиральних втрат плодової продукції. Дослідницькі зусилля зосереджені на подовження термінів зберігання черешні та вишні, збереження їх споживчих властивостей і зниження мікробіологічної контамінації поверхні плодів. Метою проведених досліджень було оцінити вплив різних способів попереднього охолодження на розвиток епіфітної мікрофлори плодів черешні та вишні з метою збереження якості сировини та визначення найбільш ефективного технологічного підходу. У роботі проаналізовано дію пасивно повітряного способу, інтенсивного повітряного способу, гідроохолодження та комбінованого способу попереднього охолодження на мікробіологічну якість плодової сировини. Встановлено, що вибір способу попереднього охолодження суттєво впливає на інтенсивність розвитку епіфітної мікрофлори, зокрема бактерій і грибів, під час зберігання плодів черешні і вишні. Застосування комбінованого способу охолодження забезпечує найбільш ефективне пригнічення мікроміцетів За комбінованого способу охолодження після 30 діб зберігання спостерігали зменшення кількості грибів і бактерій на поверхні плодів черешні та вишні в 2,0-4,0 рази порівняно з початковими показниками. Застосування КС сприяє ефективному гальмуванню розвитку мікроорганізмів і подовженню періоду збереження якості плодів. Практичні результати досліджень можуть бути використані у діяльності підприємств із післязбиральної доробки та зберігання плодової продукції, у виробництві замороженої сировини та напівфабрикатів, а також при розробленні технологічних регламентів, спрямованих на мінімізацію мікробіологічного псування.
Оцінка ефективності технологій попереднього охолодження плодів черешні та вишні щодо контролю епіфітної мікрофлори
Keywords: storage duration; fruit raw material; cultivars; fungi; bacteria; microbial contamination; microbiological quality; строки зберігання; плодова сировина; сорти; гриби; бактерії; мікробна контамінація; мікробіологічна якість