Звіт про науково-дослідну роботу. Обґрунтування антистресових прийомів в інтенсивних ресурсозберігаючих технологіях вирощування зернових, бобових і олійних культур у степовій зоні України (проміжний) - Каленська, С. М.; Єременко, Оксана Анатоліївна; Еременко, Оксана Анатольевна; Yeremenko, Oksana; Тодорова, Людмила Володимирівна; Тодорова, Людмила Владимировна; Todorova, Liudmyla; Колесніков, Максим Олександрович; Колесников, Максим Александрович; Kolesnikov, Maksym; Покопцева, Любов Анатоліївна; Покопцева, Любовь Анатольевна; et al. (Мелітополь: ТДАТУ, 2017)
Звіт про НДР: 85 с., 18 рис., 17 табл., 93 джерела. Об’єкти досліджень: - процес формування проростків пшениці озимої під впливом регулятора росту АКМ та різнокомпонентних протруйників; - процес формування врожайності та якості насіннєвого матеріалу соняшнику під впливом регуляторів росту рослин та різних доз мінеральних добрив. Мета роботи: оптимізувати продукційний процес рослин пшениці озимої та соняшнику щодо реалізації біологічного потенціалу врожайності та якості насіннєвого матеріалу через використання новітніх агроприйомів вирощування. Методи досліджень: загальнонаукові (аналіз, синтез, спостереження, порівняння, вимірювання тощо) та спеціальні (лабораторний, польовий, експедиційний). В результаті проведених досліджень: - встановлено, що найменшу фітотоксичну дію на процес проростання насіння пшениці озимої мав однокомпонентний протруйник Раксіл Ультра як окремо, так і при сумісному застосуванні з регулятором росту рослин АКМ; - доведено, що використання регуляторів росту для обробки вегетуючих рослин соняшнику впливає не лише на збільшення врожайності, а й покращує посівні якості отриманого насіннєвого матеріалу; - встановлено, що використання регулятора росту рослин АКМ в технології вирощування соняшнику сприяло активізації фотосинтетичної діяльності рослин і відповідним чином вплинуло на збільшення врожайності насіння, порівняно із варіантом без використання даного агроприйому.
Keywords: пшениця озима; соняшник; регулятор росту рослин; гідротермічні умови; протруйник; мінеральне живлення; фотосинтетична діяльність; ріст та розвиток рослин; урожайність