Темрюцька перспективна площа (Східне Приазов’я) облицьованих материалів: геологія, стратиграфія, геолого-геодезичні роботи: колективна наукова монографія - Даценко, Людмила Миколаївна; Даценко, Людмила Николаевна; Datsenko, Liudmyla; Леженкін, Іван Олександрович; Леженкин, Иван Александрович; Lezhenkin, Іvan (My University, 2020)
UK: Темрюцька перспективна площа розташована на території Нікольського району (колишній Володарський) Донецької області, в 3 кілометрах на південь від с. Старченкове, на правому березі р. Темрюк. Географічні координати центру Темрюцької ділянки: довгота 37 градусів 12 хвилин 30 секунд східної довготи, 47 градусів 3 хвилини 30 секунд північної широти. Серед порід, які використовуються як облицьований камінь, переважають граніти. Облицьо-вані матеріали мають широке застосування в будівництві як чудовий довгостроковий і міц-ний матеріал. При проведенні пошуково-оціночних робіт в межах Темрюцької перспектив-ної площі були виконані наступні види топографо-геодезичних робіт: геодезичне обґрунту-вання; згущення геодезичного розташування; геофізичне забезпечення наземної магнітної зйомки по мережі 100х10 м; прив'язка пробурених свердловин до пунктів геодезичного роз-ташування (планова та висотна). Темрюцьке родовище облицьованих плагіо-гранітів має сприятливі гірничо-геологічні умови для розробки на блоки. Опрацювання наукових робіт світової геологічної спільноти стосовно родовищ гранітів (плагіогранітів) призвело нас до висновку, що граніти Темрюцької площі Володарської ділянки мають більш високі геолого-економічні показники, дослідження яких і є подальшою метою для авторів. EN: Temryuk prospecting areas are situated in the Volodarskyi district of Donetsk region, in 3 km northen outside the village Starchenkov, on the right bank of the Temryuk River. Geographic coor-dinates to the center of the Temryuk prospecting areas: 37 degrees 12 minutes 30 seconds of eastern latitude, 47 degrees 3 minutes of 30 seconds of northen latitude. The lining materials are widely used in construction as an excellent long-term and durable material. The following types of topo-graphic and geodetic works were performed during the search and assessment works within the Temryuk prospecting areas: geodetic justification; concentration of geodetic laying-out; geophysical support of ground magnetic survey over a network of 100x10 m; binding of drilled wells to points of geodetic laying-out (planned and high-altitude). Temryuk prospecting areas of plagiogranite lin-ing materials has favorable mining and geological conditions for development into blocks. The pro-cessing of scientific works of the world geological community regarding granite (plagiogranite) de-posits led us to the conclusion that the granites of the Temryuk area of the Volodarskyi area have higher geological and economic indicators, the study of which is a further goal for the authors.
Temryuk prospecting areas (Eastern Azov area) of lining materials: geology, stratigraphy, geological-geodesic works: collective scientific monograph
Keywords: Темрюк; Нікольський район (колишній Володарський) Донецька область; Старченкове; облицьований камінь; граніти; геодезичне обґрунтування; згущення геодезичного розташування; геофізичне забезпечення наземної магнітної зйомки по мережі 100х10 м; гірничо-геологічні умови; Temryuk; Nikolsky district (former Volodarsky) Donetsk region; Starchenkove; lined stone; granites; geodetic substantiation; thickening of the geodetic location; geophysical support of ground magnetic survey on a network of 100x10 m; mining and geological conditions