Роль обліково-аналітичного забезпечення в оцінці ефективності інвестицій у вищу освіту - Писарчук, Оксана Володимирівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
У сучасних умовах трансформації національної економіки та посилення глобальної конкуренції питання інвестицій у вищу освіту набуває критичного значення, оскільки саме цей сегмент суспільного розвитку формує довгостроковий потенціал відтворення людського капіталу. Проте складність і багатокомпонентність процесів фінансового забезпечення закладів вищої освіти, а також суттєва диференціація вартості підготовки фахівців за різними спеціальностями створюють ситуацію, коли традиційні підходи до оцінювання ефективності освітніх інвестицій виявляються недостатніми або навіть непридатними для формування обґрунтованих управлінських рішень. В основі проблеми лежить суперечність між потребою у прозорих, аналітично верифікованих даних щодо ресурсного забезпечення освітнього процесу та наявними методиками, які не забезпечують належного рівня деталізації і часто не реальної структури витрат, результативності освітніх програм та їх впливу на розвиток людського потенціалу.
Keywords: вища освіта; обліково-аналітичне забезпечення