Основні види антифрикційних матеріалів для технічних систем - Таран, Т. О. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
У трибоспряженнях гідравлічних систем антифрикційні матеріали підбирають так, щоб вони працювали стабільно в умовах рідини, тиску, змінних швидкостей і мінімального зносу. Основні види антифрикційних матеріалів можна подати такі: металеві антифрикційні матеріали використовуються там, де потрібна висока міцність і теплостійкість. Ще в 1839 р. англієць М. Бабіт розробив сплав, що містить 82...84% Sn, 5...6% Сu і 11...12% Sb. Цей сплав поклав початок використанню м’яких білих антифрикційних сплавів у техніці, і тому всі наступні сплави на олов’яній і свинцевій основах почали називати бабітами. Бабіти мають низькі значення твердості (НВ 12...32) і температури плавлення (240...320°С), відмінну припрацьовуваність.
Keywords: антифрикційні матеріали; технічні системи